Jævnt byggeri
Lad os bare slå fast at vi ønsker et byggeri i landet som er stabilt. Et byggeri som er fordelt så godt som muligt hen over årene, og som ikke alene udbydes på pris, men også på en vis kvalitet.

Et af vore største problemer er, at vor bolig,- og institutionsmasse i Grønland står og forfalder, og vi mener at det skyldes virkelig dårlig forvaltning af vore penge siden vi fik Selvstyre. Et økonomisk sundt land sætter ca. 7% af BNP til side til magre tider på bolig-området, og selv om Inatsisartut faktisk er blevet enige om lige netop dette på boligområdet, er det vanskeligt at få efterslæbet i boligmassen med.

Vi har længe opbygget udgifter i stedet for at bruge penge på vedligeholdelse af boligmassen, og der findes en del eksempler på, at penge der faktisk burde gå til byggeri,- og renovering i Grønland, i stedet bliver ”skummet” og tilført som ”frisk kapital” til alverdens projekter.
Så ser det jo i hvert fald ud som om vi har en sund økonomi.
Nu er en stor procentdel af bygningerne i Grønland, herunder i Nuuk, ved at være så faldefærdige og skimmelramte, at det er svært at skjule for befolkningen at vi har et KÆMPE efterslæb på området. Regningen vokser sig større og større.

Samarbejdspartiet mener vi burde få 10/40/50 lån tilbage, fordi det i særlig grad stimulerer vore mellemindkomstfamilier til at købe og bygge eget, og ikke mindst til at passe godt på disse boliger.

Det betyder at vi får fornyet og vedligeholdt en del af vor boligmasse fornuftigt, og sikrer dette vedligehold på en anden måde end vi kan ved offentligt ejede boliger.
Boligmarkedet er måske det eneste område hvor Samarbejdspartiet virkelig synes det er en god idé med subsidier, men de bør være mere synlige.

Dette kan forhåbentlig stimulere til vækst i byggeri i de mindre byer, også, men Grønland er et ungt land i den henseende, og man er ofte bange for private investorer i større byggerier som ejerlejlighedskomplekser o.l.

Det kan ikke passe at det kun skal være Selvstyret der står for byggeriet af disse.
Det er meget vigtigt for os, at vi i højere grad får private aktører der kan finansiere byggeri på markedet.  Vi vil også gerne invitere institutionelle offentlige investeringsfonde til at investere i at bygge i Grønland.

Vi har ikke råd til at vente, eller til at tabe flere boliger til sanering og skimmel. Vi må skabe en række krav til byggerier, hvor vi ikke sigter på at bygge så billigt som muligt, men hvor vi sikrer den kvalitet der gør at vi engang i fremtiden kan se en stabilisering af vor boligmasse.

Vi skal opnå langsigtede forlig på boligområdet – og sikre de holdes.
Et område hvor vi stadig har store problemer er med overophedning af byggemarkedet.
Tomme ordrebøger for firmaer i vækstcentre, kan ikke være rigtigt, og det må simpelthen ikke ske!

Housing first burde være et bærende princip.