Godt at beredskab i landet er oppe på dupperne.
Kommunerne, Selvstyret, Inatsisartut, Naalakkersuisut, politi, sundhedsvæsen, brandvæsen, butikskæder, medarbejdere ved snerydning, skrald, skibsførere, forsyningslinjer, piloter, og Arktisk Kommando arbejder sammen nu. Helt fantastisk godt, og helt uden fortilfælde i nyere tid på den her skala. Awesome.
Vi har taget jeres ting til os, og har rejst en række problemstillinger der skal tages højde for, i partiformandsgrupperne, samt via mails til Inatsisartuts bureau, i samtaler med politikere, og overfor Epidemikommissionen. Hjemløse, udsatte, sårbare, misbrugere, børn og unge, voldsramte, og bekymrings-underretninger har vi bragt videre, at beredskabsorganisationen skal tage højde for, og finde løsninger for, sammen med kommuner, og erhvervsliv.
I kan læse hvad vi mener om det i tidligere artikler på Corona-fanen. Alt der er skrevet her, er bragt videre.
Hermed et par områder mere, vi har indsendt i dag, og tager med til møderne:

Vold:
Flere vil blive ramt af krise i de her dage, hvor vi skal holde os hjemme.
Folk som i forvejen lever i voldelige forhold vil  opleve voldsommere tider nu. Folk med alkoholmisbrug eller hashmisbrug, som holdes oppe af en hverdagsrutine kan eskalere misbruget, folk der venter på misbrugsbehandling kan være i risiko-zonen.
Vi håber at vi eventuelt vil kunne lave aftaler med private erhvervsdrivende fra Selvstyre og kommuner, om, at leje kapacitet hos dem, og bruge disse til diverse.
F.eks. at indrette flere krisecenter-pladser.
I Danmark ser vi lige nu, at en del oplever mere vold, og skal være sammen med en voldelig partner hele dagen, uden pusterum for arbejde eller andre aktiviteter.
Ligeledes er barer og den slags lukkede, så det er et vigtigt budskab vi ser i andre lande, vi gerne bringer videre her. Vi tager det med ind i møder osv. også.

Hjemløse:
Vi har fået politisk lovning på, at der er en løsning på vej. Vi har nævnt hjemløse fra de første møder vi havde, og frem til nu.
Adskilte rum, eller rum med stor afstand til hjemløse hvor de kan få mad, og hygiejniske forhold, tag over hovedet, og sikkert samvær med andre.
Der er imidlertid også en lille gruppe der har psykiske sygdomme, som er særligt udsatte.
Dem har vi brug for, har enkelt-rum at sove i, og være i. Der vil nok altid være en gruppe der ikke kan holde ud at være i et hjem, under mere strukturerede forhold, men vi håber at alle vil tage imod tilbud om at få tag over hovedet.
Det kunne være en win-win, hvis Selvstyre og kommuner kunne gå sammen om, at leje kapacitet hos nedlukkede private erhvervsdrivendes værelser, hoteller, eller hostels, og i nød-tilfælde udlåne sportshaller med god afstand, feltmadrasser, madmor, og vagter hvis der skulle udbryde konflikter.
Ligeledes bør de have mulighed for, at sende de mere syge eller udsatte mennesker til andre faciliteter, med mere pleje.

Handicappede, ældre og andre der behøver hjælp:
Vi kan se, at Kommuneqarfik Sermersooq allerede har forsikret, at der er hjælp til dem. Til pårørende: Vil I ikke godt huske at kontakten til dem de næste par uger skal minimeres eller helt udelades?
I kan snakke sammen igennem vinduer, på Facetime, hvis det er muligt at holde stor afstand til dem osv.
De har brug for jer nu, og de har brug for at tale med jer, men på en måde så I beskytter dem.
Det er dem der er særligt udsatte. Jeg er overbevist om, at erfaringerne fra Nuuk deles med hele landet, så de kan forberede sig.
Og tak til alt plejepersonale der tager strenge forholdsregler for, at passe på dem de passer på. I er guld værd, og får samfundet til at køre. <3