Suleqatigiissitsisunut pingaaruteqarluinnarpoq Issittumi eqqissisimasumik ineriartortitsinissamik qulakkeerinninnissarput nunatsinnilu Ilulissani nalunaarut 2010-meersoq naapertorlugu pitsaanerpaamik pissarsisoqassasoq.

Suliassamik taassuminnga kivitsisinnaanerput Kalaallillu Nunaata sulinermi peqataaffigisaanik Issittumi pitsaasumik ineriartortitsinissaq qulakkeerniarlugu ataatsimoornissarput innuttaasut tutsuigaat. 

 

Anguniagaq tassaavoq pitsaanerusumik ataatsimoorneq.

Isertugaanngilaq Isittumi ineriartortitsinerup Kalaallit Nunaannut, Danmarkimullumi, iluaqutaanissaa Suleqatigiissutsisut kissaatigigaat, taamaalilluta pissarsisuuginnassata aammali nunatut innuttakitsutut tapersiivigisinnaasatsinnut tunniussaqassalluta. Kalaallit Nunaanni ilinniaqarnerunissaq pillugu ataatsimut suliniutit ineriartortinneqarnissaat kissaatigaarput. Assersuutigalugu ilinniakkat nutaat tassaasinnaapput issittumi imartani aqumiutut ilinniarnerit, Illersornissami annaassiniarnernilu nammineq innuttaasugut peqataatinneqavinissaat – suliaq kiisami aallartinneqarnikoq – aamma politiit, sakkutuut imarsiortut, aalisarnermik nakkutilliisut kiisalu imakkut silaannakkullu annaassiniartartut suleqatigiinnerunissaat. Assiigiinngitsorpassuarnik ilinniagqarnissamik periarfissat amerlanerusut pisariaqartippagut, Danmarkilu aamma ilisimatusartunik ilinniartitsisunillu Issittoq ajornartorsiutinik aalajangersimasunik suliaqarnissami soqutiinartuuneranik ingerlatsiviulluarsinnaaneranillu isumaqartunik uagutsinnut atugassiinissamik nutaaliorluni eqqarsartariaqarpoq.

 

Ilinniagaqartariaqartunik, inuttut pitsaasunik atugassaqartariaqartunik, atugarissaatariaqartunik avatangiisitsinnik peqataatitsisariaqartunik innuttaqartilluta alloriarfimmiikkata, neriuutigaarput Naalagaaffeqatigiinnerup paasissutissittassagaatigut, siuariartortissagaatigut, ikiorniarluta suliniuteqarfigissagatigut suleqatigissagaatigullu, Suleqatigiissitsisunilu kissaatigaarput assagut isaatissagigut aamma Danmarkimut Savalimmiunullu aamma iluaqutaasumik ataatsimoornerput pitsanngorsassagipput.

Ataatsimoorneq, ataatsimut paasinninneq annertusassavarput, ukiorpassuarnilu ataatsimut tusiapinnikuulluta nutaamik pitsaanerusumillu suliniuteqariaaseqarnissaq suliniutigissallutigu. 

Annaasaqaqatigiiffigisagut suuneri nassaareqqissavagut, immitsinnut ilinniaqqissaagut aamma ataatsimoorluta immikkullu ineriartortitsilluta. Anguniagaq tassaavoq pitsaanerusumik ataatsimoorneq.

 

Nunat allat pillugit politikki pimoorunneqartariaqarpoq

Isittumi ingerlatsinerit, teknologi nutaaq periarfissaqartoq ajutoorfissaqartorlu kiisalu sakkutooqarnikkut qisuariaateqarnissamik annikitsuararsuarmik tunngavissaqarneq pillugit nalunaarutigineqartartut kinguneraat Danmarkip Kalaallillu Nunaata suleqatigiillutik paasiniaalluarnissaat. Maannamut arajutsisaqarnikuuvugut, neriuppugullu isiginiagassaq taanna annertunerusumik sammineqassasoq.

Kalaallit Nunaata Issittumi piffissamut sivisuumut pilersaarusiorneq, innuttaasunut pingaaruteqassusiat, avatangiisit nunallu akornanni sillimaniarnermi paasiniaasarnermi ajornartorsiutit kiisalu nunami immamilu killeqarfitsinnik oqartussaanermik atuutititsinerput minnngerunngitsumillu avatangiisinik nakkutiginninneq, sakkutooqarnermi sakkussiorneq aningaasaqarnermilu soqutigisat pillugit oqaloqatiginninnerit ajornakusoortorujussuit neriunartumillu aamma pissarsiviusussat aallartittariaqarpagut.

 

Imminut nappassinnaasumik suleqatigiillunilu ineriartortitsineq oqaatsit pingaarnerpaajusariaqarput, Naalagaaffeqatigiinnermi pissusiviit tunngavigalugit ammasumillu oqaloqatigiittariaaseq tassunga ilanngullugu.

Suleqatigiilluni aalajangiiniartoqartariaqarpoq, ineriartortitsineq imminut nappassinnaatinneqartariaqarpoq, naalagaaffiit akornanni sillimaniarnermi paasiniaasarnermi eqeersimaaneruneq aamma Kalaallit Nunaata eqiivinnissaat pisariaqarput.

Kalaallit Nunaani eqqaanilu naalagaaffiit pissaanilissuit ineriartortitsinerat piaartumik malittariaqarpagut, taamaalilluta siunissami ineriartortitsinissami siulliulerniassagatta.

Allatut oqaatigalugu eqeertariaqarpugut nassuerutigalugulu Kalaallit Nunaanni ineriartortitsinissamik kissaateqarnerni maannakkut kingulerunnikuusugut. 

Kalaallit Nunaat nunaasoq nunat tamat akornanni isumaqatigiissutinik nunarsuup sinneratulli malinnittoq nunat tamat akornanni qularutigineqassanngilaq .