Sendt til KNR og Sermitsiaq.ag, den 27. april kl. 06.38, Grønlandsk tid. 

Mens vi alle af gode grunde har blikket rettet imod det uprovokerede russiske overfald på Ukraine, og de begivenheder, der udspiller sig i forbindelse med kampen imod de russiske styrker, så er der også gode grunde til, at vi følger udviklingen nøje i relation til de sikkerheds- og forsvarspolitiske forhold i Grønland.

I en artikel i netmediet Altinget under overskriften ”USA dropper lufthavnsplaner og kigger mod opstilling af Nato-radarer i Grønland” nævnes det, at det amerikanske forsvar har opgivet planer om at betale for forlængelse af de 3 nye lufthavne, således at de også kunne anvendes til militære formål fordi disse planer ikke var ønsket fra grønlandsk side.

I stedet vil det amerikanske forsvar nu sende en delegation af eksperter til Grønland for at finde lokationer for nye radarinstallationer, der kan tjene til at forbedre den maritime overvågning, formentligt nord og øst for Grønland. Det er Samarbejdspartiets opfattelse, at de nye amerikanske forsvarsinstallationer ikke alene er rettet imod det maritime område, hvor aktiviteterne fortsat er begrænsede.

Vi tror i højere grad, at det amerikanske behov udspringer af, at man ønsker at kunne opdage, og nedkæmpe, de nye hypersoniske missiler, som Rusland har udviklet.
Disse missiler er uhyre vanskelige at forsvare sig imod fordi de flyver lavt og hurtigt. Samtidigt kan de ændre kurs, så deres nedslagspunkter er vanskelige at forudsige. Denne missiltrussel er i et amerikansk perspektiv ganske reel.
Missilerne, der er vanskelige at opdage og nedkæmpe, har nukleare sprænghoveder, der er en håndgribelig trussel imod amerikanske byer og mennesker i USA. Rusland har senest demonstreret deres kapacitet i forbindelse med den prøveaffyring af et Samat (SATAN II) interkontinentalt missil sidste onsdag. Dette missil kan bærer 24 hypersoniske missiler med nukleare sprænghoveder. Der er altså god grund til at tage truslen alvorligt, særligt nu, hvor den russiske udenrigsminister; Lavrov rasler med sablen i den internationale presse, særligt omkring risikoen for nuklear krigsførelse.

Samarbejdspartiet har tidligere henledt opmærksomheden på amerikanske planer om mobile akraftværker til blandt andet Thule Air Base. Nu henleder vi danske og grønlandske myndigheders opmærksomhed på, at vi også kommer til at forholde os til nye forsvarsinstallationer i Grønland. Disse installationer kan både indeholde udstyr til varsling og detektion, men det kan bestemt ikke udelukkes, at det ligeledes vil omfatte anlæg til nedskydning af de lavtflyvende russiske hypersoniske missiler.

Grønland bør efter Samarbejdspartiets opfattelse naturligvis vedkende sig, at vi – som det øvrige Rigsfællesskab – tilhøre den frie verden og at vi er klar til at medvirke til forsvaret af den. Men processen om det skal være åben og ærlig. Og så skal der naturligvis være mulighed for reel grønlandsk indflydelse når det kommer til placering af nye faciliteter, ligesom disse faciliteter ved designet skal kunne anvendes til både militære og civile formål.

Vi skal imødese de nye sikkerhedspolitiske realiteter med åbne øjne. Vi skal medinddrages i de beslutninger, der træffes. Vi ønsker ikke nye skeletter i skabene, hverken i Selvsstyretårnet i Nuuk eller på Asiatisk Plads i København.

Det kræver imidlertid, at de ansvarlige myndigheder i Grønland og i Danmark begynder at fortælle borgerne, hvad der konkret foregår. Det kan ikke være rigtigt, at vi skal finde nyhederne i de åbne amerikanske eller danske medier. Det må kunne gøres bedre.

 

For yderligere kontakt Tillie Martinussen, Samarbejdspartiet

Link til relevante artikler:
https://www.altinget.dk/artikel/usa-dropper-lufthavnsplaner-og-kigger-mod-opstilling-af-nato-radarer-i-groenland?SNSubscribed=true&ref=newsletter&refid=nyhedsbrev-middag-270422&utm_campaign=Altinget.dk&utm_content=Nyhedsbrev%20Middag%20270422&utm_medium=e-mail&utm_source=nyhedsbrev

https://www.northcom.mil/Portals/28/(U)%20NORAD-USNORTHCOM%20Strategy%20EXSUM%20-%20Signed.pdf

https://www.defensenews.com/pentagon/2022/04/25/norad-boss-wants-to-get-creative-on-defeating-cruise-missiles/?utm_source=sailthru&utm_medium=email&utm_campaign=dfn-ebb