Opinion: Seksuelt overførte sygdomme og aborter.
I Grønland har vi heldigvis mange med et sundt sexliv. Men vi skal altså huske beskyttelse.

Vi har desværre en overrepræsentation af unge i statistikkerne for, hvem der især får seksuelt overførte sygdomme i stort antal, men alle aldre er naturligvis repræsenterede.
Seksuelt overførte sygdomme kan – ubehandlet – have skjulte påvirkninger vi sjældent taler om; betændelse, gigt, barnløshed og synsproblemer, for at nævne nogle.
Hvis vi for alvor skal have knækket kurven for seksuelt overførte sygdomme, må vi lave en lidt mere intensiv indsats.
Der er derfor behov for mere undervisning i folkeskolerne om sund seksualitet.
Der er behov for mere information om seksuelt overførte sygdomme i samme ombæring, og flere programmer og initiativer, der rent faktisk interesserer unge.

Der er samtidig behov for, at de gratis kondomer vi uddeler er lidt nemmere tilgængelige de steder hvor folk mødes. Det kan f.eks. være på værtshuse og barer, på toiletterne.
For unge, kunne det være en ide, at have automater i nærheden af tilholdssteder for unge.
Det er rigtigt at dette kan være en udgift, men spørgsmålet er, om en lettere tilgængelighed vil nedbringe antallet af aborter og seksuelt overførte sygdomme, så er udgiften hurtigt tjent ind.
Et pilotprojekt med dette, synes Samarbejdspartiet skal sættes i søen.

Sidst men ikke mindst, er det en god idé at opfordre især unge til at gå til lægen og blive undersøgt jævnligt, og at tage en snak med dem om prævention som forebyggelse.
Det kan være når de fylder et antal år, at der sendes en sms ud til forældrene med en opfordring om, at de kan tage en snak med deres lokale sygehus om prævention til deres børn.
På samme vis, som vi udsender alerts om Corona vacciner.
Det kunne på sigt måske også hjælpe til at nedbringe antallet af seksuelt overførte sygdomme blandt unge, og uønskede aborter.
Det ville være indsatsen værd.

Vi må altså tænke nyt, for at prøve igen, igen, at nedbringe antallet af seksuelt transmitterede sygdomme og dets uheldige følger.

Sofus Fenger, formand for Suleqatigiissitsisut Inuusuttut – Samarbejdspartiets Ungdom.

Fakta om kønssygdomme – Netdoktor

Læge oplever folk med HIV har ubeskyttet sex – 2020

HIV alarm i 2020

2 tilfælde af klamydia om dagen blandt unge – 2019