Replik: Cyberangreb, Selvstyret fik hjælp af efterretningstjeneste
Center for Cybersikkerhed i Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, vurderer sikkerhedstruslen mod Grønland som meget høj.
Det kan ikke undre nogen, til gengæld kan det undre, at vi aldrig i skiftende koalitioner i Naalakkersuisut udviser rettidig omhu, og forståelse for, at cybersikkerhed (eller IT-sikkerhed), er et absolut must.
ISÆR i tider hvor vi ønsker at arbejde med mineindustri, og i krigstider, hvor vi er en del af en allianve i Vesten. Heldigvis.
Vi har de seneste år set en del angreb på vor sikkerhed. Hvem husker ikke, at et falsk brev fra en Naalakkersuisoq for Udenrigs, dengang Ane Lone Bagger var Naalakkersuisoq, cirkulerede i verden?
Da Selvstyrets servere sidste måned blev lagt så eftertrykkeligt ned, at banker og andre myndigheder ikke kunne sende og modtage noget?
Da Royal Greenland var under angreb?
Og der er jo den risiko, at vi har været udsat for en del angreb eller hackinger vi ikke har opdaget endnu…
Det er bydende nødvendigt at lave en ambitiøs IT,- og Cybersikkerheds opdatering af alt der har med de ledende organer i Grønland at gøre.
Vi har skrevet en del om det tidligere, du kan se det her:
Det kunne være vi snart kunne begynde at være proaktive, i stedet for reaktive, når det kommer til cybersikkerhed og trusler mod denne.
Naalakkersuisut har i 2019 udtrykt, at de ønskede selv at styrke cybersikkerheden, men den styrkelse hart vist sig ikke at have haft effekt.
Det er os en gåde, hvorfor Grønland insisterer på, at skulle alting selv, når vi nu har mulighed for samarbejde.
Samarbejdspartiet kan heller ikke undgå at bemærke, at i sådann tilfælde er Rigsfællesskabet en kompetent og saglig samarbejdspartner.
Skulle vi selv opbygge en efterretningstjeneste der kunne udrede den slags fortrædeligheder, ville vi skulle bekoste en masse penge vi ikke har.
Og opbygge en masse ekspertise sideløbende, og det vil, som alle andre jobs, være sårbart for personudskiftninger.
Således kan vi med glæde konstatere, at Rigsfællesskabets samarbejde fungerer, og det er vi naturligvis glade for.
Ligesom det gjorde i 2019. 😉
Selvfølgelig skal vi tage ved lære, uddanne vore egne til at støtte op om samarbejdet og kunne handle hurtigt her i landet. Det private erhverv på IT og sikkerhed, er allerede lysår foran det offentlige, når det gælder kompetenceudvikling, at kunne følge med tiden, at få uddannet,- og efteruddannet medarbejdere, samt at sikre egen sikkerhed. Vi burde tage ved lære af det private erhvervsliv her.
Tilbage står så fægende: At sikre mere og bedre sikkerhed for alle vore offentligt ejede virksomheder og politiske organer og foreninger – Hurtigt!
Det er en udgift vi ikke kan komme udenom.
Det er bare om at sætte i gang!
Grønlands selvstyre ramt af cyberspionage – Berlingske 2022
Sermitsiaq i dag: Selvstyret fik hjælp af efterretningstjeneste
Royal Greenland kæmper med cyberangreb