Private rederier sponsorerer Covid-19 testudstyr, og tak for det. Men det efterlader et åbenlyst spørgsmål; hvorfor er vores sundhedsvæsen så dårligt finansieret i forvejen?
Privates storsind
Det er fantastisk at se de private rederier (Sikuaq, Niisa og Polar Seafood) viser stort samfundssind og støtter med finansiering af forskellige tiltag i forbindelse med Covid-19.
Den seneste i form af udstyr til analyse for Covid-19 fra Sikuaq og Niisa trawl, og oveni dette også finansiering af den første måneds drift. Tak for det!
Det er tidligere sket, at private har finansieret specialudstyr til sundhedsvæsenet hvilket er fantastisk.
Håber at disse traditioner med donationer også fortsætter i fremtiden.
Spørgsmålet der bør stilles
Hvorfor var det nødvendigt at det er private der skal finansierer essentielt testudstyr i en global krise?
Sundhedsvæsenet og de ansvarlige burde have bestilt dette udstyr allerede fra start, da det blev klart at dette er et globalt problem. Samarbejdspartiet forsøgte at råbe Naalakkersuisut op, den 29. januar allerede, og henledte første gang deres opmærksomhed på Covid-19 her, og behovet for, at være klar til at håndtere Covid-19.
Der blev dengang talt for døve øren, og nu står vi så her med et spørgsmål tilbage:
Har man udsultet sundhedsvæsenet så meget at man ikke engang kan købe udstyr og drive det i en krisetid? Så vidt jeg ved drejer det sig om ca. 2,5 mio. kr. Det burde vi have råd til selv.
Det er ikke for at forklejne de private donationer, som vi er ovenud taknemlige for, men for at sætte spørgsmålstegn ved vore prioriteringer i landet, at vi her stiller det åbenlyse spørgsmål.
Det ringer rigtig hult når man ser på hvad regerende politikere bruger vores skattekroner til.
Et eksempel bare grebet frit ud af luften: 4.000.000.000 kr. til 3 landingsbaner med en tvivlsom rentabilitet, men et sundhedsvæsen der alt andet lige burde prioriteres højere.
Bedre fundament for samfundet
Der er intet til hinder for, at begynde at investere i udstyr og knowhow, sideløbende med, at Sundhedskommissionen får arbejdstøjet på.
Nylige undersøgelser viser, at vi kun bruger ca. 6 % af vort lands samlede BNP på sundhedsvæsnet, mens andre nordiske lande bruger 10 % f.eks. Det mener vi, er en skæv prioritering.
At det alligevel lykkes i høj grad, med vort sundhedsvæsen kan vist bedst tilskrives kompetent personale, og mange, dygtige sparerunder og arbejdsforhold skåret helt ind til benet.
NU viser covid-19 krisen i verden, at sundhed er noget af det, vi bør sikre investeringer i, således vor befolkning kan holde sig sunde og raske.
Denne krise bør anvendes til eftertanke om hvordan vi bruger de midler vi har til rådighed.
Vores prioritering er; uddannelse, kompetenceløft, det private erhvervsliv, de udsatte, og sundhed.
Når disse kører optimalt, så kan vi begynde at se på andre projekter. Det er forudsætningen for et sundt samfund.
Man skal ikke være bange for at samarbejde med Danmark, således flest muligt får den bedst mulige levestandard. Samarbejde med både Færøerne og Danmark har forløbet eksemplarisk her under krisen.
Lad os bygge videre på det også.
/ Kim Lyberth – Formand (Syd afdeling), Samarbejdspartiet – Suleqatigiissitsisut