Vi tester befolkningen ganske lidt. Faktisk så er det kun ca. 0,50 pct. af befolkningen i Grønland som er testet for Cornona virus. Det er også rigtigt, at der fås test som koster i omegnen af kr. 160,00 pr. person. Det er værd at undersøge, om disse er pålidelige nok, til, at vi kan få dem herop. Ligeledes med eget testudstyr der står her, og prisen for sådanne maskiner – og dertil følgende personale, er også værd at have in mente. Det er langt billigere i længden, end at have landet lukket ned i for lang tid, eller at tage risikoen med at sprede Corona i hele landet.
Skulle vi teste hele Grønlands befolkning, så taler vi f.eks. om et beløb på kr. 8.960.000 i testudstyr, plus de løbende udgifter.

At teste alle i Grønland, ville lukke op for at livet for alle ikke smittede, i et større omfang ville kunne returnere til normal. Skoler, børnehaver og vuggestuer ville åbne. Medarbejdere ville kunne tage på arbejde igen, forbruget ville stige. Butikker og restauranter åbner igen og Cafe livet ville genopstå.

Dagligdagen ville for de flestes vedkommende genopstå.

Vi har indtil videre kun to Atlant-lufthavne i Grønland. Den ene, Kangerlussuaq, kunne indtil krisen er overstået, være vores eneste vej ind i landet. Test alle som stiger af flyet, isoler passagererne på enkelt værelse i Kangerlussuaq én nat, og send dem så videre ud på kysten næste morgen, hvis testen er negativ.
Så kan vi tale om, at frivillig karantæne er en god idé. Således kan vi opnå mindre udbrud, og sørge for karantæne-faciliteter også kan opsættes i mellemtiden.

Grønland er på vej mod en økonomisk lussing. Hjælpepakker er gode her og nu, men vi bliver nød til at kigge længere frem, og tænke på hvordan vi kommer videre, hvis Corona holder verden fast i sit kvælertag mange måneder endnu.

Der er så uendeligt mange positive ting ved at teste hele befolkningen. Lad mig her ridse 10 fordele op:

  1. Børn som er i risikozonen for overgreb, kan komme væk hjemmefra.
  2. Voldsramte kvinder, slipper for at være spærret inde sammen med deres voldelige samlevere.
  3. Børnehaver, vuggestuer og skoler lukker op igen, og forældre frigives til at tage på arbejde.
  4. Virksomheder åbner fuldt op igen, og kan igen skabe omsætning i samfundet.
  5. Turister kan igen komme til landet, og bringe omsætning til en hårdt trængt branche.
  6. Offentlige kontorer kan begynde igen at servicere befolkningen.
  7. Ingen skal længere tvinges på ferie eller holde fri uden løn.
  8. Sundhedsvæsnet kan igen begynde at operere og pleje også ikke livskritiske patienter.
  9. Studerende risikerer ikke at deres uddannelser bliver forsinkede
  10. Hjælpe pakkerne bliver afløst at stigende omsætning, og økonomien kan rejser sig igen

Den nuværende strategi for test og inddæmning af smitte, holder ikke i længden. Vi bliver nødt til at udvide til test af hele landet. Ingen ønsker at opleve dødsfald i Grønland, og den levestandard der er i Grønland, ser vi helst heller ikke forringet.

Begynd at teste alle nu, så vi kan komme i gang igen. Uden landsdækkende test, så står Grønland til en økonomisk lussing. For ikke bare økonomien vil lide, det vil vores nationale selvværdsfølelse også.
Hvis vi rammes af virksomhedskonkurser, forringet levestandard, et endnu mere udsultet social- og sundhedsvæsen, så rammer det os alle på sjælen. Uden at få testet alle, så risikerer vi at stå i en situation, som minder om torskekrisen i slut 1980’erne. 

Samarbejdspartiet, Nuuk. 26. marts 2020

Jan Joe Seidsen