Epidemikommissionen, og Naalakkersuisut arbejder på højtryk for at kortlægge deres muligheder, og hvad der er forsvarligt, hvornår.
Vi står midt i en global pandemi, der lukker landegrænser, offentlige institutioner, og udskyder almindelige operationer og andre ting, i sundhedsvæsner Europa over, samt i Danmark, og som lukker arbejdspladser ned.
Det er ikke sket i historien før nogensinde i nyere tid med den hast og med den beslutsomhed som vi ser i verden og i Europa.

Nu kommer mandagen, og mange der kan risikere at bære smitten med sig fra Danmark eller andre lande over de sidste 3-5 dage, står overfor et dilemma med, om de tør blive hjemme af frygt for at smitte andre, og være såkaldte raske smitte-bærere, og deres pligt overfor deres arbejdsplads og deres samfund. Her har vi et kæmpe selv-ansvar lige nu.
Det er forståeligt, og det beror også på en vurdering fra sag til sag, som Epidemikommissionen også sagde på live pressemøde i dag. Er du potentiel smittebærer, så hold dig hjemme.
Vi må og skal have Inatsisartut og Naalakkersuisut til at samarbejde om, økonomiske redningspakker, det er de helt sikkert også villige til tværs over alle partier.
Vores sundhedsvæsen kan ganske enkelt ikke håndtere et ukontrolleret forløb lige nu. Der er for lidt udstyr endnu. Hvis vi får ekstra dage, eller uger, og smitten spredes langsommere, er der måske en chance for, at få mere udstyr, personale og aftaler om evakueringer på plads.
Således kan flere svækkede måske få bedre hjælp når de bliver syge.
Naalakkersuisut, partierne og Epidemikommissionen arbejder formentlig så hurtigt de kan.

Ældre og mennesker med lavt immun-forsvar: Bed andre holde afstand
Der er dog ingen tvivl om, at vi hos os mener, at vi bør tage mere vidtrækkende foranstaltninger end vi gør i dag.
Samarbejdspartiet vil gerne opfordre syge og mennesker med eksisterende sygdomme, samt ældre til at isolere sig, og kun modtage besøg fra mennesker der har top-hygiejne, og under kontrollerede forhold.
Lad være med at modtage besæg fra jeres slægtninge lige nu, selv om det er svært, og kræv af dem, at de vasker meget omhyggeligt hænder, at de tager skoene af udenfor døren, og at de ikke må være det mindste syge hvis de kommer.
Eller bed dem ganske enkelt udsætte deres besøg til jer.

Arbejdspladser: Pas på dem med kroniske sygdomme, lavt immunforsvar og ældre:
Alle der kan og vil arbejde hjemmefra: Send dem hjem; send dem med svækket immunforsvar og ældre hjem og arbejde hjemmefra. Fra i morgen og indtil udviklingen har taget om sig.
På steder hvor man arbejder mange sammen, så sæt ledere til at sikre hygiejne og vask alle flader og dørhåndtag af mange gange om dagen. Gør hovedrent mindst 1 gang om dagen.
Der påhviler os alle et meget tungt ansvar lige nu, for, ikke at smitte vore elskede ældre, svækkede og udsatte.

Endnu ingen smittede, betyder ikke endnu ingen smittede
Det betyder blot, at vi ikke har fået taget prøver – og fået svar på dem – endnu, fra nogen der er smittede. Indtil lægerne har fået kortlagt et smittebillede og fået testet de fleste – hvilket kan tage flere uger at finde og teste dem – har vi et tungt ansvar, og bør agere som om, at vi potentielt set kan smitte hinanden.
Det er meget vanskeligt at ændre sin adfærd så radikalt, når vi er vant til at være sociale, måske er unge og raske, eller bare gerne vil ud og hygge.
Der er intet til hinder for, at være udenfor, men hold mindst 2 meters afstand til andre, lad være med at spytte på gaden, og lad være med at røre ved knapper og dørhåndtag og bagefter røre ved dit ansigt og øjne, mund.
Mennesker rører i gennemsnit ca. 28 gange ved sit ansigt i timen, prøv at lade være medmindre du lige har vasket hænder med sæbe i mindst 20 sekunder, helst 30.

Forskellen på fake news og news
Fake news er ikke fra anerkendte aviser og udgivelser, med gennemarbejdet journalistisk stof, der tager stilling til kilder og information.
Aviser, og nyhedsstreams som har lødige kilder, og bringer nyheder fra hele verden, kan man godt stole på. De bringer nyheder med kilder de kender og taler med, som er pålidelige og hvis information man kan regne med.
Husk at have en kritisk sans med, hvad I læser, men vær samtidig opmærksomme på, at situationen i verden helt bogstaveligt talt ændrer sig time for time, og dag for dag, hvorfor nogle artikler fra for blot få dage siden, kan være forældede allerede.
Men læs gerne og orientér jeg om verdens situation, og de lande der har oplevet udbrud af virus længe før vi har. Det er altid godt at holde sig orienteret.
Hold jer til retningslinjer fra de officielle kanaler; naalakkersuisut.gl, nun.gl, som er Epidemikommissionens hjemmeside, og hold jer orienteret i pressen. Men husk at bære jeres selvansvar også.

Til slut:
TAG HENSYN. Lad være med at besøge ældre og svækkede. Opsøg information om hygiejne og gør så det i så vid udstrækning som du overhovedet kan.
Lad være med at hamstre, så løber butikkerne ikke tør for varer.
Vid, at politi, Inatsisartut, Naalakkersuisut, og alle myndigheder lige nu arbejder på højtryk for at komme så godt igennem denne krise som muligt.
Vid at den nye Corona-virus kommer til Grønland, men opfør dig som om den allerede er her.
Vores egen adfærd og eget ansvar overfor hinanden de næste 14 dage bliver absolut afgørende for, hvordan denne virus spreder sig de næste par måneder i vort samfund.
Lad os lære af de andre landes erfaringer og med det SAMME søge at have ansvarlig adfærd.
Hold afstand, undgå panik og hamstring, gør dig bekendt med