Da det ser mere og mere grumset ud i skattesagen om det obligatoriske pensionsordning indkalder et samlet opposition Naalakkersuisut til et åbent samråd.

 

Derved vil vi sikre, at borgernes hverdag ikke bliver ramt skævt i en tid, hvor Naalakkersuisut allerede i stor stil henter penge direkte fra borgernes lommer.

 

Tilmed vil vi vide om hvor lang tid denne sag internt har været kendt hos de ansvarshavende. 

Og vi vil også sikre, at lovgivningen er blevet fulgt, da mange borgere via henvendelser til os og gennem sociale medier har fremvist ændrede personfradrag såvel som forhøjet skattetræk, med henvisning til svar fra skattevæsenet. En del giver samtidig udtryk for der ikke har været en dialog med skat inden dette er sket, som blandt andet ellers er krav om.

 

Udover fjernet personfradrag og forhøjet skattetryk, er der også videregivet oplysninger om at skat har bekræftet den forhøjede skatteprocent vil være gældende for hele året, og ikke kun til det skyldige beløb er indbetalt. Via medierne har samtidig kunne berette om over 6.000 personer er ramt af ovenstående.

Lovgivningen er meget klar på området, hvor Inatsisartutlov nr. 21 af 28. november 2016 om obligatorisk pensionsordning, §7 styk 2 kræver skatteforvaltningen efter udarbejdelse af opgørelsen kontakter personen, og giver dem mulighed for at indbetale differencen inden for 4 uger.

Derfor virker det forkert at en opgørelse for hele året, kontakt til personen samt fristen på 4 uger kan overholdes inden for de første 2 uger af januar.

Samtidig er lovgivningen meget klar efter fristen i §7, stk 2 udløber, at skat kan opkræve differencen udelukkende gennem forhøjet tillæg til trækprocenten. Dermed hverken året ud eller gennem ændrede fradrag, men kun selve differencen.

 

Som et samlet opposition håber vi, at andre partier vil bakke op om vores ønske, så vi kan sikre, at borgernes rettigheder, eventuelle fejl under sagen eller mulige optimeringer i loven kan sikres hurtigst muligt.

 

Múte Bourup Egede                          Hans Enoksen                     Aqqalu Jerimiassen                              Tillie Martinussen

Inuit Ataqatigiit                         Partii Naleraq                          Atassut                                     Suleqatigiissitsisut