Inuit Ataqatigiit, Partii Naleraq, Suleqatigiissitsisut og Atassut vil ikke underskrive Finanslovsforslaget. Til trods for gentagne forsøg på, at få et kompromissøgende forhandling på finansloven – forsøger koalitionspartierne at lukke munden på kritikken fra oppositionen.

 

Oppositionspartierne kan ikke længere stiltiende se til, mens koalitionspartierne prøver at lukke munden på kritikken som oppositionen fremfører. Alle forsøg på forhandlinger er brudt sammen.

Alle forsøg på, at få afsat ekstra penge til akutte behov for vore sårbare borgere som hjemløse, sårbare og udsatte børn og unge, psykisk syge, uddannelse, boliger, sundhedsvæsnet og ældre på dagsordenen skydes ned af koalitionspartierne. De siger samtidig de vedtager en ansvarlig finanslov.

I historisk fremgangsrige tider for vores lands økonomi, kan vi ikke stiltiende se til, mens koalitionen gennemfører endnu en finanslov der henter afgifter direkte fra borgernes lommer.

Det kan ikke passe, at børn ikke kan få tandbøjler, sundhedsvæsnet er i knæ, ældre ikke kan få forhøjelse af deres pension, og at vore medmennesker må gå uden mad til dagen og vejen, og uden stigninger på førtidspensionen. Naalakkersuisut får ikke forhandlet lønninger rettidigt på plads for vort arbejdende folk, og vil indføre stramninger og afgifter.

Vi har gang på gang rakt hånden ud mod koalitionspartierne, og har gang på gang sagt at vi ønsker fokus på boligmanglen, skimmel i boliger, renovering, flere kollegier, bedre folkeskoler, et sundhedsvæsen i balance, hjælp til ofre for seksuelt misbrug, hjælp til udsatte børn og unge og deres familier, en styrket tandpleje og rimelige vilkår for pensionister og ældre der har slidt og slæbt hele deres liv.

Samtidig har vi fået at vide at billetpriser på rejser ikke vil stige, og alligevel stiger priserne. Ingen mennesker med almindelig SIK-løn har råd til at rejse, for slet ikke at nævne folk på pensioner og overførselsindkomster der alle sammen må se langt efter flere penge. Og for at gøre ondt værre, så giver man kommunerne større byrder, som direkte vil ramme den borgernære velfærd.

Der er ikke gennemført en eneste reform, der er ikke kommet bedre vilkår for ældre, udsatte børn og unge, sundhedsvæsnet eller andet som er lovet af koalitionspartierne. De bryder valgløfte på valgløfte, og i lang tid har vi tiet i håb om, at vi kunne få et samarbejde op at stå. Det har ikke været muligt. En klar konsekvens af populistisk tilgang og symbolpolitik. 

Gang på gang ser vi, at der spredes misinformation, dokumenter hemmeligstemples, ordførere fra opposition ties ihjel når de vil fremsætte mistillid, og afbrydes på landets fornemste talerstol når de vover at fremføre kritik. Det er mord på demokratiet, en hån mod befolkningen, og er fuldstændigt uacceptabelt.
Derfor står vi sammen, for at sige højt og klart nej. Koalitionspartierne skal ikke lukke munden på kritik.

Til trods for oppositionspartiernes forskelligheder, føler vi, at vi er nødt til at stå sammen om, at sige fra nu.