Ikke-bæredygtig adfærd er synderen.

KNAPKs formand Henrik Sandgreen forveksler virkning med årsag når han kritiserer jollefiskere, der ifølge ham får udleveret alt for mange licenser.

Han bør istedet vende blikket mod Siumuts tidligere Naalakkersuisut, der netop indførte de kvotefrie zoner. Det er ikke en god idé, at fiskerne kan opfiske samme kvoter, de tidligere Naalakkersuisut har nemlig ladet grænserne mellem kvotezonerne i Diskobugten, Uummannaq og Upernavik åbne.

Det er nemlig ikke jollefiskernes skyld at man overfisker i Nordgrønland.
Synderen er de kvotefri-zoner, samt frihed til at rejse og fiske imellem zonerne, helt uden grænser eller tilladelser.
Kollaps af hellefiskebestanden i Diskobugten har påvirket fiskeriet i Avannaa, fordi lige så snart isen smelter, så sejler de større både til Uummannaq-området og tager jollefiskernes plads.
De fisker der hvor de plejer at fiske, og er med til at presse produktionen, så jollefiskere får færre muligheder for indhandling end de større både fra Ilulissat.

Det er manglende planlægning hvad angår bæredygtighed samt reformer i kvotetildeling der har været med til at skabe denne situation. Derfor forveksler formanden for KNAPK årsag og virkning, når han udtaler sig sådan om jollefiskere, som er netop de fiskere der holder bygderne igang, og er nogen af de mest arbejdsomme mennesker i landet.

Biologi er lige med økonomi, og vi beder mindeligt de ansvarlige tænke på, at fiskeriets bestande der er truede, er lig med vores indkomst. Derfor er det nødvendigt at vedtage ansvarlige fiskerilovgivninger.
Alt andet er, helt bogstaveligt, en falliterklæring for de kommende generationer. Det er ubehagelige valg vi skal træffe, men de skal ikke desto mindre træffes.

Blandt andet bør vi tage stilling til de kvotefrie zoner, og hvordan deres indvirkning er, på bestandene.
Vi risikerer at trække tæppet væk, under vor velfærd, der i forvejen er voldsomt presset – særligt nu hvor vi alle skal afdrage en meget, meget dyr lufthavnspakke.

Alt imens lader fiskerikommissionen vente på sig. Det sidste vi hørte var, at den måske kommer i februar. Det er useriøst. Den bør nedsættes snarest muligt.
Fiskerikommissionen bør inddrage alle interessenter: Samtlige partier, Grønlands Erhverv, KNAPK samt fiskerne, hvis liv vi jo drøfter her.
Et national kompromis kan kun indgås ved at samarbejde tværs partier, for nu skal ordene bakkes op med handlinger, og vi skal sikre at vort fiskeri bliver ved med at være lukrativt for os alle.