I medfør af § 37 stk. 1 i Forretningsorden for Inatsisartut fremsætter jeg følgende spørgsmål til Naalakkersuisut:

Spørgsmål til Naalakkersuisut:

1. Har Naalakkersuisut planer om, at bygge flere kollegier i uddannelsesbyerne?

2. Har Naalakkersuisut planer om, at bygge flere kollegiepladser og ungdomsboliger i Nuuk?

3. Hvilke planer har Naalakkersuisut, for at sikre, at boligsituationen for uddannelsessøgende i byer med lange ventelister udbedres?

4. Samarbejder Naalakkersuisut med kommunerne for at sikre kollegiepladser eller billige studieboliger til uddannelsessøgende her i landet?

5. Findes der rapporter eller undersøgelser af, om det lavere antal mænd der tager en uddannelse, skyldes, at de er primær forsørgere i familier, eller enlige fædre som skal betale børnebidrag eller lign.?
(Medlem af Inatsisartut, Tillie Martinussen, Samarbejdspartiet)

Begrundelse:
Mangel på kollegiepladser er et tilbagevendende problem for uddannelsessøgende. Særligt uddannelsessøgende i Nuuk er hårdt ramt af mangel på kollegiepladser.
Ventelisterne i byer som Nuuk, med grov boligmangel generelt set, er særligt pressede, og vor økonomi lider under at vi mangler uddannede, samt at vi mangler boliger.

Hjemløshed stiger og stiger, og uddannelsessøgende føler sig nødsaget til, at tage et arbejde i stedet for en uddannelse, pga. boligsituation i landets mest pressede byer, målt på manglende boliger, og studie-egnede boligfaciliteter.
Vi ønsker at vore medmennesker tager en uddannelse, men lige præcis tag over hovedet har naturligvis førsteprioritet for mennesker, og særligt familier.

Vi har netop kunnet læse i nyhederne, at ikke tilstrækkeligt mange unge tager en uddannelse, og at vi oplever at færre mænd tager en uddannelse, end kvinder.
Det kunne være interessant at finde ud af, om det skyldes at mændene i vort land lever i traditionelle kønsmønstre, og dermed føler en større forsørgerbyrde hurtigere end vore kvinder.

Spørgsmålene bedes besvaret indenfor 10 dage.