Landet mangler boliger. Dette skyldes at der har været en fejlslagen boligpolitik i mange, mange år og de tidligere magters insisteren på at have total kontrol af finansiering af landets boligbyggeri har naturligvis skabt en stor ubalance i landet; hvor større byer bliver større, og bygder og mindre byer råber: ”Affolkning!”

Grunden til den type af affolkning er at man har bygget boliger udelukkende på steder med erhvervsudviklingsmuligheder. Boliger skal være der hvor der er behov.

Ikke alene lever vore medmennesker som hjemløse, som ellers har potentiale til at blive en stærk ressource for landet. Vi har også unge i uddannelsesbyer som tit står og mangler ungdomsboliger, da uddannelsessøgende fra kysten ganske naturligt prioriteres af tildelingen af kollegiepladser.

Landet har længe råbt efter forbedringer af boliger, fornyelse af forsamlingshuse og nogle bygder står endda og mangler børnehaver og har skoler som længe har trængt til en kærlig hånd. Det skyldes at vi har glemt at spare op til magre tider. Derfor er vores boligmasse i den forfatning som den er nu.

Der er kommet en bekymrende tilmelding fra nogle kandidater, at SIKs pensionsfond kan være med til at finansiere alle mulige projekter. Vi fra Suleqatigiissitsisut – Samarbajdpartiet siger nej. SIK pensionsmodtagere får i forvejen det modtagne beløb halveret på grund af tårnhøje beskatninger, og vi kan ikke være bekendte til at komme med forslag der stritter imod Inatsisartuts love, der blandt andet beskytter pensionsfonden mod sådanne hensynsløse udmeldinger samt formål.

Lad os dog sige velkommen til udenlandske investeringsfonde, som kan være med til at løfte landets boligproblemer. Det vil være med til at skabe konkurrence huslejemæssigt, samt et løft indenfor den lokale arbejdskraft og praktikpladser indenfor byggerierhvervet. Derefter kan man først smide valgflæsket: Lavere husleje. Det skal også være nemmere for mellemindkomstfamilier for at have egen bolig, derfor har Suleqatigiissitsisut – Samarbejspartiet planer om at genindføre 10-40-50 lån for dem, der ønsker egen bolig. Housing First er Suleqatigiissitsisut – Samarbejdspartiets princip når det kommer til hjemløse og socialt udsatte voksne. Målet er midlertidige huse, der vil skabe den tryghed der skal til, så målsætningerne i livet kan opnås.