Det er alarmerende nyt at høre at MFR vaccineraten i Nuuk er helt nede omkring de 50 %

Der er en verdensomspændende frygt for vacciner som er meget langt ude af proportion med vaccinernes reelle risiko. Vi har ganske enkelt glemt hvor farlige nogle af de sygdomme vi vaccinerer imod er, man kan dø af dem. Hvis det virkeligt er sandt at vaccinationsraten i Nuuk er så lav og at det ikke bare er nogle få år der er tale om så er det en katastrofe som bare venter på at ske.

Historien om vaccine frygten fortæller os at “fake news” altid har været en del af verden, med nogle gange katastrofale konsekvenser. En gang for længe siden var der et studie der forbandt MFR vaccine med autisme. Studiet var baseret på et lille antal tilfælde hvilket i sig selv gør det usikkert, og det blev afvist nogle få år efter. Men 60 år senere har vi en alt for lav vaccine rate i Nuuk.

Jeg kan ikke lade være med at sammenligne med fiskeriet. I 10 år er der kommet advarsler om at hellefiske bestanden i Disko bugten var ved at kollapse. Nu er det ved at være en realitet. Hvis vaccineraten ikke kommer op så står vi ikke med et dødt fiskeri, vi kommer til at stå med døde mennesker.

Den bedste løsning er oplysning, vi må gøre det klart for forældrene hvilken risiko de løber for deres børn ved ikke at vaccinere dem, og hvilken risiko de løber for andre børn ved ikke at deltage i vaccinationen.

Hvis det ikke hjælper så må vi overveje at gøre vaccinationer lovpligtige. Som social liberal skærer det mig i hjertet at tvinge folk til noget som de ikke ønsker. Men alternativet er alt for skræmmende.